keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Alt-Avioliitto

- Avioliitto on niin vaikea asia, ettei sitä opi kuin avioliittoleirillä! Jotenkin tuohon tapaan hyvin nuorta minua opasti muuan avioliittotyön pioneeri muinoin. Ja jatkoi, että kannattaa naida vain sellainen mies, joka heti lähtee kanssani avioliittoleirille.

Vaikealtahan tuo vaikuttaa, kun nykykeskustelua seuraa. Oikein hienosäädöksi kun menee, koko kysymys on lopulta ilmavaa kuin semantiikka. Juuri luin ehdotuksen, että valtio luopuisi avioliiton käsitteestä. Taustana oli se, että kun osalle kirkollisista ihmisistä on ongelmaa nimittää samaa sukupuolta olevien parisuhdetta... eikun sitoutuntta liittoa... vaimikäsenyton... avioliitoksi. Sana kun on varattu vain miehen ja naisen väliselle... ööö... parisuhteelle... sitoutuneelle liitolle.

Mutta mikäs ongelma tuo nyt on. Tänä nykyisenä alt-faktojen eli vaihtoehtoisten tosiasioiden aikana on ihan luvallista vaihtaa mikä tahansa johonkin paremmalta tuntuvaan.

Äitini, joka feministinä ärtyi toisinaan alistettuun asemaansa vaimoihmisenä, harjoitti alt-menetelmää aina, kun meille kotiin tuli väestökyselyjä. Siellä kun kysyttiin asemaa kotitaloudessa, hän tapasi ruksata vaihtoehdon: Syytinkiläinen. Minusta siinä oli jotain kansalaisrohkeaa.

Niinpä olen ajatellut ilmoittaa työskenteleväni päivätyön lisäksi toimitusjohtajana kahden hengen sosiaali- ja talousalan konsulttiyrityksessä nimeltä Perhe. Varatoimitusjohtajan kanssa luotsaamme siinä kahta oppisopimusharjoittelijaamme kohti oman yrityksen perustamista. Tämän lisäksi minulla on elämäni kannalta aivan olennaisia strategisia partnereita eli varhemmalta nimikkeeltään BFF.

Näiden dynaamisten nimitysten jälkeen tunnen oloni jotenkin paljon sutjakkaammaksi ja energisemmäksi. Leireilyn sijaan näpytän netistä esiin Forbesin ja lukaisen muutamat artikkelit bisnes- ja henkilöstösuhteiden hoitamisesta.


Tämäkin sinänsä hieno Sanomatalossa 31.1. pidetty paneeli kirkollisista vihkimisistä olisi ollut paljon simpsakampi alt-paneeli, jos oltaisiin käsitelty erilaisten liike- ja työsopimusten laatimista kahden hengen konsulttiyrityksissä. (Kuva Freija Özcan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti